Een "bestandssysteem" is een afspraak over de wijze waarop &link_folders; en &link_datafiles; op een fysiek medium worden opgeslagen.

Bij harde schijven kan ieder volume een ander bestandssysteem hebben. Het bestandssysteem wordt bepaald wanneer het volume wordt geformatteerd. Het kan naderhand niet worden gewijzigd zonder het volume opnieuw in te delen.

Met de moderne besturingssystemen zijn er veel verschillende bestandssystemen beschikbaar, elk met zijn eigen unieke zwakke en sterke kanten. &os2; kent de volgend bestandssystemen:

  1. Historisch gezien is het FAT bestandssysteem (FAT staat voor "File Allocation Table") het oudste bestandssysteem dat op PC's wordt gebruikt. Het werd ge‹ntroduceerd in de eerste PC-DOS versies en is noch krachtig, noch snel, noch flexibel, noch effici‰nt. Even erg, FAT volumes kunnen heel makkelijk gefragmenteerd raken.

    Heden ten dage is het enige voordeel van FAT dat het wordt herkend door bijna alle besturingssystemen, dus als u diverse besturingssystemen heeft ge‹nstalleerd, kunt u een FAT volume gebruiken voor het uitwisselen van gegevens. Als u ook snelheid belangrijk vindt, moet u veel gebruikte gegevens niet op FAT volumes opslaan.

    Bij &os2; is FAT ondersteuning direct in de kernel van &os2; ingebouwd en is geen IFS instelling in de &cfgsys; nodig.

    In Windows95 heeft Microsoft het FAT bestandssysteem uitgebreid om het opslaan van lange bestandsnamen mogelijk te maken, ofschoon dit evenmin de andere begrenzingen van het FAT bestandssysteem oploste. In &os2; ziet u alleen de 8+3 bestandsnamen.

    Als toevoeging, met Windows 98 heeft Microsoft een nieuw bestandssysteem toegevoegd "FAT32" genaamd. Ondanks zijn naam, is het in het geheel niet uitwisselbaar met FAT. Er zijn oplossingen van derden die het mogelijk maken dat &os2; ook FAT32 volumes ziet (leest en schrijft) via een IFS driver die aan het &cfgsys; bestand wordt toegevoegd.

  2. HPFS staat voor "High Performance File System". Het is een uniek bestandssysteem dat speciaal voor &os2; werd ontworpen. Het heeft veel voordelen boven FAT. Zijn bestandsnamen kunnen tot 254 karakters lang zijn, het ondersteunt natuurlijk &xwp; Uitgebreide kenmerken, het is een stuk sneller (vandaar de naam), het verspilt niet zoveel ruimte en is zeer bestand tegen fragmentatie.

    Vergeleken met zelfs de meer moderne bestandssystemen heeft HPFS ook zijn beperkingen. Meest belangrijke, standaard HPFS kan alleen maar een &xwp; Bestandssysteem buffers tot 2 MB aan. Uitgaande van het geheugen dat in de tegenwoordige computers is ingebouwd, is dat niet veel.

    Voor HPFS ondersteuning moet het HPFS.IFS stuurprogramma, door een vermelding in het &cfgsys; bestand, geladen worden.

  3. HPFS386, een zeer geoptimaliseerde versie van HPFS, heeft de buffergrootte beperking van 2 MB niet. Als toevoeging, het is geoptimaliseerd voor het werken op een server. Het kan direct gegevens transporteren van het bestandssysteem stuurprogramma naar netwerk stuurprogramma's zonder dat er door een ring 3 overgang gegaan moet worden. Het ondersteunt ook lokale beveiliging en heeft beperkte software fout tolerantie ondersteuning.

    Echter dit bestandssysteem is alleen te verkrijgen tegen extra kosten. Indien geinstalleerd, vervangt HPFS386 het standaard HPFS. Het wordt geladen door het HPFS386.IFS stuurprogramma in de &cfgsys;, maar dat zal niet werken als u de server componenten niet heeft geinstalleerd.

  4. Voor 'OS/2 Warp Server for e-Business (WSeB)', zette IBM JFS het 'Journaling File System' om, vanuit AIX naar OS/2. Maar nu is JFS ook omgezet voor Linux. JFS is nu ook beschikbaar op eComStation en de IBM Convenience Packs

  5. Om de bovenstaande beperkingen op te heffen, ondersteunt eComStation ook het Journaling File System (JFS), een modern bestandssysteem met hoog prestatievermogen dat ook door IBM's AIX en Linux wordt ondersteund.

    JFS heeft de volgende voordelen boven HPFS:

    1. Het legt alle schrijf bewerkingen naar schijf vast in een speciale 'log' sectie het "journal". Als het systeem vastloopt, hoeft JFS niet een volledige CHKDSK uit te voeren om de integriteit van het bestandssysteem terug te zetten, maar kan eenvoudig "het 'journal' afspelen" dat het heeft onderhouden. Met als resultaat dat CHKDSK op een JFS volume seconden duurt i.p.v. minuten of zelfs uren zoals met grote HPFS volumes.
    2. Het heeft niet de 2 MB buffergrootte limiet van standaard HPFS.
    3. Met de hulp van LVM kunnen JFS volumes zonder herstarten worden uitgebreid.
    4. JFS maakt gebruik van nieuwe 32-bits code uit de &os2; kernel (KEE32 en IFS32) en hoeft daarom niet door 16-bits compatabiliteitslagen heen te gaan. Dit maakt de gegevens transporten, groter dan 64 KB, veel sneller en staat JFS toe veel beter te presteren op multi-processor systemen.
    5. Alle interne JFS structuren zijn 64 bits groot. JFS heeft daarom niet de 2 GB limiet van bestanden (en de 64 GB limiet aan volume) van HPFS.
    Een nadeel van JFS was dat het niet startbaar zijn. In eComStation is dat probleem opgelost door 'bootable JFS'.

    JFS ondersteuning wordt mogelijk door het JFS.IFS stuurprogramma aan het &cfgsys; bestand toe te voegen.

  6. Ten laatste, CDFS is een speciaal bestandssysteem dat gegevens CD-ROM's gebruiken. CD-ROM's gebruiken hun eigen speciale opmaak om gegevens op de schijf te organiseren. Die afwijkt van FAT, HPFS of JFS zodat een andere bestandssysteem stuurprogramma nodig is. Deze wordt ge‹mplementeerd door het CDFS.IFS stuurprogramma en wordt gebruikt wanneer gegevens CD-ROM's worden benaderd. Het &os2; CDS stuurprogramma ondersteunt lange bestandsnamen in de Microsoft Joliet indeling.
Kijk voor meer informatie in de onderstaande onderwerpen: